Makaron konjac wszystko co powinniście widzieć na jego temat

Makaron konjac produkowany jest na bazie rośliny Amorphophallus konjac, posolicie zwanej konjac. Jest więc produktem w 100% pochodzenia naturalnego, nie zawierającym w swym składzie zarówno glutenu, jak i cukru czy tłuszczu. Dodatkowo charakteryzuje się niewielką zawartością kalorii. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na temat tego niezwykłego makaronu to zapraszamy do lektury naszego tekstu.

Makaron konjac – kilka słów na temat produktu

Makaron konjac od BEE w 97% składa się z wody. Pozostałe 3% stanowi mąka z rośliny konjac. Do produkcji produktu wykorzystywany jest korzeń stanowiący bogate źródło naturalnego błonnika pkarmowego.

Co do zasady makaron konjac jest produktem półprzezroczystym, o lekko białawej barwienie i charakterystycznej konsystencji. Jest ona jednocześnie elastyczna oraz delikatnie żelowata. To właśnie dzięki niej makaron konjac stanowi ciekawą alternatywę jako dodatek do doskonale znanych nam już potraw. Należy jednak mieć na uwadze fakt, że w związku z powyższym trzeba go dłużej przeżuwać. Ten wyjątkowy produkt praktycznie nie posiada smaku dzięki czemu bardzo szybko absorbuje smaki zastosowanych sosów, przypraw czy też innych dodatków kulinarnych.

Makaron konjac – dla kogo jest dedykowany

Z uwagi na niską kaloryczność makaron konjac stanowi idealną alternatywę dla osób walczących z nadwagą lub otyłością. Jego dodatkowym atutem jest wywoływanie uczucia sytości, które może utrzymywać się nawet do kilku godzin po jego spożyciu. Sięgając po ten produkt zwiększamy objętość swoich posiłków, co także jest istotne przy walce z nadmiernymi kilogramami.

Makaron koncja nie jest jednak dedykowany tylko i wyłącznie osobom przebywającym na diecie redukcyjnej. Doskonale sprawdzi się również jako urozmaicenie posiłków cukrzyków oraz zarówno wegetarian, jak i wegan. Warto także podkreślić fakt, makaron konjac jest produktem nie wywołującym alergii pokarmowych. 

Makaron konjac – zastosowanie w kuchni

Makaron konjak świetnie sprawdza się w charakterze bazy zarówno w daniach z dodatkiem warzyw, jak i mięs. Dzięki swoim własnościom już w kilka minut po dodaniu do potrawy przejmuje i podkreśla jej walory smakowe. Z dużym powodzeniem można zastosować go także jako składnik popularnej zupy ramen lub sałatek jarzynowych. 

Proces przygotowanie makaronu konjac jest bardzo prosty, gdyż nie wymaga on gotowania. Wystarczy jedynie wyjąć produkt z opakowania, przepłukać, a następnie zalać na kilka minut zimną wodą.

Tło zdjęcie utworzone przez freepik - pl.freepik.com