Makaron konjac

Na rynku można się spotkać z niezliczoną ilością najróżniejszego rodzaju makaronów. Jednak żaden z nich nie może się równać z makaronem konjac, który od niedawna zyskuje coraz większą popularność nie tylko wśród osób lubiących kuchnię azjatycką, ponieważ stał się on sposobem na odchudzanie.

Co to jest makaron konjac?

Makaron ten powstaje z rozpuszczalnego w wodzie błonnika glutomannan konjac, pochodzącego z korzenia rośliny Amorphophallus konjac, nazywanego potocznie dziwidłem. W wielu krajach azjatyckich można go spotkać pod nazwą Shirataki Noodles i od ponad 2000 lat jest on często używany w codziennej diecie.

Sam makaron nie podlega trawieniu i przez organizm człowieka przechodzi w niezmienionej postaci. Nie jest źródłem jakichkolwiek składników spożywczych, poza wspomnianym błonnikiem, ale pomimo tego jest świetnym zamiennikiem innych makaronów, głównie dla osób zmagających się z nadwagą, wystrzegających się węglowodanów oraz tych, które dbają o swoje zdrowie. Jest on całkowicie beztłuszczowy, nie zawiera cukrów, a wciąż gwarantuje uczucie sytości.

Jego popularność wzrosła dzięki jego niezwykle niskiej wartości kalorycznej, bo jedynie około 9 kalorii na 100 g produktu, ale sprawdza się on też wśród alergików, ponieważ nie zawiera on żadnych alergenów. Ma pozytywny wpływ na perystaltykę jelit i system flory jelitowej, poprawia insulinowrażliwość oraz tolerancję glukozy.

Makaron można spotkać w wielu postaciach. Poza opcją zwykłego makaronu penne, spaghetti lub tagliatelle czy tradycyjnych azjatyckich noodles, jest dostępny też w formie “rice” lub “pearl rice”, które sprawdzą się jako alternatywa kaszy lub ryżu.

Stanowi on świetną bazę do dań wszelkiego rodzaju. Można go używać jako podstawa dań włoskich czy azjatyckich, sprawdzi się w zupach, a jego wersja “angel hair” nada się też do polskiego rosołu lub innych zup. Jest on odpowiedni nawet do deserów przez swoją uniwersalność.

Jego sposób przygotowania jest banalnie prosty. Wystarczy wyjąć go z opakowania, opłukać, oraz gotować w wodzie przez kilka minut. W opakowaniu znajduje się on w płynie, którego zapach mógłby zniechęcić niektórych, jednak nieprzyjemna woń znika zaraz po ugotowaniu. Dla dodatkowego zapewnienia smaku można go gotować w osolonej wodzie lub z dodatkiem bulionu.

Jeżeli te argumenty nie są wystarczającą zachętą do wypróbowania tego produktu, warto wspomnieć, że makaron konjac (https://www.bee.pl/diet-food-makaron-konjac-spaghetti-200-g_p148003.html) nadaje się jako element każdej diety, wegańskiej, wegetariańskiej, niskokalorycznej, beztłuszczowej, bezlaktozowej, niskowęglowodanowej.

Tło zdjęcie utworzone przez freepik - pl.freepik.com

Co warto wiedzieć o makaronie konjac?

O makaronie konjac zrobiło się ostatnio bardzo głośno. Jest to produkt pochodzący z Azji, dlatego nie jest znany większości Polaków. Nie ulega wątpliwości, że makaron ten posiada całkiem sporo właściwości prozdrowotnych. Nadaje się również do wszechstronnego wykorzystania, co czyni go niezwykle atrakcyjnym produktem.

Jakie właściwości posiada konjac?

Makaron konjac znajdziemy w sklepach ze zdrową żywnością, a także w dużych supermarketach. Nie sposób nie zauważyć, że staje się on coraz bardziej popularny, przez co jego dostępność się zwiększa. Makaron konjac jest na pewno lekkostrawny. Znajduje się w nim również sporo błonnika. Dzięki temu pozytywnie działa on na nasz układ trawienny. Makaron ten posiada również pozytywny wpływ na redukcję złego cholesterolu. Badania naukowe dowodzą, że jest w stanie obniżyć jego poziom w dość krótkim czasie. Co więcej, makaron sprawdzi się w diecie wszystkich tych, którzy borykają się z zaburzeniami metabolicznymi. Składniki zawarte w makaronie konjac zwiększają bowiem wrażliwość komórek na insulinę.

Komu poleca się makaron konjac?

Makaron konjac wytwarza się z rośliny o tej samej nazwie – konjac. Jest więc produktem w pełni naturalnym. Z tego też względu poleca się go osobom, które unikają chemii. Makaron ten jest również niskokaloryczny. Z tego też względu jest on szczególnie polecany osobom będącym na dietach odchudzających oraz redukcyjnych. Nie zawiera on również glutenu. Niski indeks glikemiczny sprawia, że makaron ten idealnie sprawdzi się w diecie cukrzycowej. Makaron konjac z powodzeniem mogą jadać również osoby będące na diecie lekkostrawnej. Mimo, że makaron ten posiada sporo zalet, przypisać można mu również pewne wady. Ze względu na to, że prawie nie zawiera on tłuszczy ani cukrów, nie jest produktem, który będzie sprzyjał osobom z niedowagą. Oczywiście nawet bardzo szczupłe osoby mogą jadać ten makaron, ale nie powinien on stanowić częstego elementu ich posiłków. Na pewno warto unikać codziennego spożywania tego produktu. Dobrze byłoby podawać makaron konjac z kalorycznymi sosami, na przykład mięsnymi. Wspaniale smakuje z tradycyjnym sosem do spaghetti. Należy mieć na uwadze to, że makaron konjac jest produktem o stosunkowo wysokiej cenie. Jeżeli więc zależy nam na zakupie makaronu w dość korzystnej cenie, powinniśmy przejrzeć oferty różnych sklepów. Ceny mogą bowiem nieznacznie się od siebie różnić. Dobrze byłoby śledzić również promocje, dzięki którym możemy natrafić na makaron konjac w naprawdę atrakcyjnej cenie.

Tło zdjęcie utworzone przez freepik - pl.freepik.com

Makaron konjac wszystko co powinniście widzieć na jego temat

Makaron konjac produkowany jest na bazie rośliny Amorphophallus konjac, posolicie zwanej konjac. Jest więc produktem w 100% pochodzenia naturalnego, nie zawierającym w swym składzie zarówno glutenu, jak i cukru czy tłuszczu. Dodatkowo charakteryzuje się niewielką zawartością kalorii. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na temat tego niezwykłego makaronu to zapraszamy do lektury naszego tekstu.

Makaron konjac – kilka słów na temat produktu

Makaron konjac od BEE w 97% składa się z wody. Pozostałe 3% stanowi mąka z rośliny konjac. Do produkcji produktu wykorzystywany jest korzeń stanowiący bogate źródło naturalnego błonnika pkarmowego.

Co do zasady makaron konjac jest produktem półprzezroczystym, o lekko białawej barwienie i charakterystycznej konsystencji. Jest ona jednocześnie elastyczna oraz delikatnie żelowata. To właśnie dzięki niej makaron konjac stanowi ciekawą alternatywę jako dodatek do doskonale znanych nam już potraw. Należy jednak mieć na uwadze fakt, że w związku z powyższym trzeba go dłużej przeżuwać. Ten wyjątkowy produkt praktycznie nie posiada smaku dzięki czemu bardzo szybko absorbuje smaki zastosowanych sosów, przypraw czy też innych dodatków kulinarnych.

Makaron konjac – dla kogo jest dedykowany

Z uwagi na niską kaloryczność makaron konjac stanowi idealną alternatywę dla osób walczących z nadwagą lub otyłością. Jego dodatkowym atutem jest wywoływanie uczucia sytości, które może utrzymywać się nawet do kilku godzin po jego spożyciu. Sięgając po ten produkt zwiększamy objętość swoich posiłków, co także jest istotne przy walce z nadmiernymi kilogramami.

Makaron koncja nie jest jednak dedykowany tylko i wyłącznie osobom przebywającym na diecie redukcyjnej. Doskonale sprawdzi się również jako urozmaicenie posiłków cukrzyków oraz zarówno wegetarian, jak i wegan. Warto także podkreślić fakt, makaron konjac jest produktem nie wywołującym alergii pokarmowych. 

Makaron konjac – zastosowanie w kuchni

Makaron konjak świetnie sprawdza się w charakterze bazy zarówno w daniach z dodatkiem warzyw, jak i mięs. Dzięki swoim własnościom już w kilka minut po dodaniu do potrawy przejmuje i podkreśla jej walory smakowe. Z dużym powodzeniem można zastosować go także jako składnik popularnej zupy ramen lub sałatek jarzynowych. 

Proces przygotowanie makaronu konjac jest bardzo prosty, gdyż nie wymaga on gotowania. Wystarczy jedynie wyjąć produkt z opakowania, przepłukać, a następnie zalać na kilka minut zimną wodą.

Tło zdjęcie utworzone przez freepik - pl.freepik.com